Ви-Фи мреже су свуда око нас. Скоро увек смо повезани са невидљивим током података — било у авионима, кафићима, тржним центрима, као иу нашим домовима и канцеларијама. Ови токови података се називају Ви-Фи канали. И док је већина њих потпуно легална за употребу, постоје неки са којима вам није дозвољено да се повежете.

Обично постоји 14 Ви-Фи канала. Канали од 1 до 11 су легални за повезивање. Међутим, амерички канали 12, 13 и 14 нису дозвољени у САД

али зашто? Хајде да сазнамо у наставку.

Објашњење Ви-Фи канала: шта су

Да бисмо разумели Ви-Фи канале, прво морамо да разумемо шта је заправо Ви-Фи.

Ви-Фи је бежична мрежа која користи радио таласе за слање и примање података. Запамтите, баш као што традиционалне радио станице емитују емисије путем радио таласа, Ви-Фи рутер такође преноси информације.

Радио таласе које емитује рутер хватају и обрађују Ви-Фи модули унутар паметних телефона и других уређаја који подржавају ВиФи. Овако обично функционише Ви-Фи.

Проблем са Ви-Фи радио таласима је у томе што ако их има превише из конкурентских мрежа, ови таласи могу ометати једни друге. Резултат је изобличење, губитак сигнала и лош квалитет интернета.

Дакле, да бисте били сигурни да Ви-Фи вашег суседа не омета вашу мрежу, Ви-Фи радио таласи раде на различитим каналима са различитим фреквенцијама.

Да бисте боље разумели Ви-Фи канале, размотрите пример аутопута. Ако траса има само једну траку, саобраћај ће бити веома закрчен.

Ви-Фи канали имају различите фреквентне опсеге, баш као и различите траке на аутопуту. Дакле, што је већа, то је гужва мања. Другим речима, што више Ви-Фи канала имате на својој мрежи, мање су шансе за сметње од конкурентских мрежа.

Ви-Фи мрежа ради у два режима: 2,4 ГХз и 5 ГХз. Ви-Фи мрежа од 2,4 ГХз има 14 канала. Али од ових 14 канала, само 11 је доступно у САД. С друге стране, Ви-Фи канали од 5 ГХз су обимнији и могу да држе до 45 различитих канала истовремено.

Ипак, већина Ви-Фи рутера има само 2,4 ГХз. Ако желите да бирате између 2,4 ГХз и 5 ГХз, требало би да инвестирате у двопојасни Ви-Фи рутер.

Ви-Фи канали 1 – 11: Употребљиви канали

У Сједињеним Државама, Ви-Фи канали од 1 до 11 су употребљиви канали. Свака кућна Ви-Фи мрежа користи један од ових канала за пренос Ви-Фи сигнала.

Мрежа од 2,4 ГХз ради у фреквенцијском опсегу од 2,4 и 2,5 ГХз. Постоји 14 канала у овом фреквентном опсегу који обухвата 100 МХз, а сваки канал је широк 20 МХз.

Пошто се 100 МХз не може поделити на 14 канала од 20 МХз, Ви-Фи канали увек ометају. Ако желите да смањите сметње, мораћете да се петљате са подешавањима мреже и подесите свој Ви-Фи канал на 1, 6 или 11.

Сада, пошто се канали 12 и 13 ретко користе, а канал 14 је потпуно илегалан, ови канали ће технички имати најмању количину сметњи.

Међутим, као што ћете видети у наставку, не желите да користите канале 12, 13 или 14, посебно у САД

Ви-Фи канали 12 – 13: Канал мале снаге

Ви-Фи канали 12 и 13 који се обично користе у САД није дозвољено користити. Ако желите да користите ове канале, мораћете то да урадите у режиму мале енергије.

Дакле, зашто су канали 12 и 13 дозвољени само у режиму мале снаге?

То је зато што су фреквентни опсези које користе канали 12 и 13 ограничени на сателите у САД-у могу ометати радио таласе. Ови канали су дозвољени само у режиму мале снаге да би се смањио ризик од цурења фреквенција како би се спречиле ове сметње.

Укратко, иако можете да користите канале 12 и 13, то ћете моћи да урадите само у режиму мале енергије. У овом тренутку се уопште не препоручује да их користите. Само се држите канала 1, 6 и 11.

Ви-Фи канал 14: Илегалан у већини земаља

Хајде да прво склонимо ово са пута:

Ви-Фи канал 14 је илегалан у свим земљама осим у Јапану. Зато га не треба користити.

Али зашто је ВиФи канал 14 незаконит у САД? Једноставан одговор је да нико не зна.

Образована претпоставка је да, пошто се овај канал налази веома високо у фреквентном опсегу, он би могао да омета сателитски опсег. Неки чак сумњају да и Канал 14 омета војне комуникационе канале.

У сваком случају, не би требало да користите Канал 14, чак и ако је то легално.

Да ли треба да деблокирате нелегалне Ви-Фи канале?

Привлачност канала 12 до 14 лежи у њиховој природи ван граница. Пошто просечан корисник не користи ове канале, мрежне сметње од конкурентских Ви-Фи мрежа биће минималне. Ово би, барем у теорији, могло довести до бољих Ви-Фи брзина.

Рекавши то, нема разлога зашто бисте користили ове канале.

Прво, већина рутера вам можда неће ни дати могућност да пребаците канале 12 на 14.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *