Линук долази са бројним мрежним алатима за управљање мрежном инфраструктуром великих и малих размера. Дуго времена, нет-тоолс су били подразумевани мрежни алат по избору, али су сада замењени алатима ипроуте2.

Овај водич ће размотрити неке важне алате за умрежавање који су намењени да замене застареле мрежне алате. Већина модерних верзија Линука подразумевано долази са новом алатком ипроуте2.

Ево неких од нових ипроуте2 мрежних алата који су заменили старе и застареле мрежне алате на Линук-у.

1. СС

Алатка сс, скраћено за „статистика утичнице“, је скуп мрежних алата који су део ипроуте2.

сс замењује већину нетстат алата. Он прима информације о утичници директно из простора кернела и бржи је од свог претходника у већини случајева. Такође је способан да прикаже више ТЦП и информација о стању него мрежни алати.

сс команде су врло кратке и прецизне. На пример, да бисте приказали ТЦП информације, потребно је да покренете следећу команду.

Да бисте сазнали више о опцијама и употреби сс команди, можете или погледати наш детаљни водич о сс-у или добити помоћ у командној линији користећи сс –хелп или ман сс .

2. ИП А

Добијање информација о вашем Интернет протоколу (ИП) је један од најчешћих мрежних задатака који обављају и администратори система и корисници рачунара. ИП скуп команди показује и манипулише уређајима за умрежавање или рутирање, интерфејсима и тунелима.

Традиционално, ово се ради помоћу наредбе ифцонфиг, која је одговорна за приказ детаља на свим мрежним интерфејсима. ифцонфиг је сада замењен са ип а или ип аддр.

3. ИП број

ИП Неигхбор, ИП Неигхбор, ИП Неигхбор, или једноставно ИП Н је моћан алат за умрежавање који се користи за манипулисање Аддресс Ресолутион Протоцол (АРП) или НДИСЦ кеш уносима. Функционише тако што пронађе адресу контроле приступа медијима (МАЦ) мрежног суседа за дату ИП адресу.

Команда ип н замењује стару арп команду. Углавном се користи при раду са опремом за рутирање и тунелима. За разлику од свог претходника који покушава да уради све, ИП Н је сажетији и лакши за коришћење и учење.

4. ИВ

Команда ив се користи за приказ и конфигурисање бежичних уређаја. Замењује команду ивцонфиг. ив користи заглавље јавног интерфејса НетЛинк-а и подржава све недавне драјвере додате Линук кернелу.

Да бисте добили информације о својим бежичним уређајима и њиховим могућностима, на пример, мрежним опсезима, Ви-Фи стандардима итд., можете покренути команде.

5. ИП веза

ип линк замењује команду немиф. Углавном се користи за приказ и модификацију мрежних интерфејса. Имајте на уму да ће вам требати повишене судо привилегије да бисте извршили промене у конфигурацији.

Поред наредбе ип линк, Линук такође нуди још једну опцију која се зове ифренаме. Можете сазнати више о ип линку и његовим опцијама са страница са упутствима користећи команду ман ип линк.

6. ИП рутирање

Можете користити команду ип роуте за приказ и конфигурисање табела рута, мрежних интерфејса и тунела. Команда ип роот или једноставно ип р замењује команду роуте на Линук-у.

7. ИП тунел

Као што име каже, можете користити команду ип тунел за конфигурацију тунела. На пример, да конфигуришете ИПв4 или ИПв6 тунеле за пренос пакета.

ип тунел замењује команду иптуннел из пакета нет-тоолс. Да бисте приказали тунел, покрените следећу команду.

Искористите предност нове команде ипроуте2

Овај водич вам је показао нове алате за умрежавање који су намењени да замене застарели пакет мрежних алата. Иако још увек можете да користите мрежне алате на Линук-у, они се не одржавају дуго и представљају извесне безбедносне ризике. Нови ипроуте2 мрежни алати су робусни и, у већини случајева, бржи од својих претходника.

Можете да користите ове команде да бисте решили проблеме са мрежом и решили проблеме са Интернетом на оперативним системима заснованим на Линук-у.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *