Најгора ноћна мора сваког родитеља на друштвеним мрежама је да њихово дете малтретира на мрежи или да га одрасла особа прати са криминалном намером. Инстаграм је најавио скуп алата који ће родитељима омогућити веће учешће у искуству њихових тинејџера на друштвеним мрежама.

Ови алати, спаковани на централној локацији званој Породични центар, помоћи ће родитељима да прате активности својих тинејџера у апликацији. Ево шта треба да знате.

Нови алати за надзор на Инстаграму

Према посту на Мета блогу, Инстаграм-ов породични центар даје родитељима одређени степен контроле над налозима својих тинејџера. Међутим, то није аутоматски. Да бисте добили приступ налогу вашег тинејџера, ваш тинејџер мора да подеси надзор на свом налогу, а затим да вас позове да га надгледате.

Међутим, ово ће се променити у јуну 2022, када родитељи могу да покрену захтев за надзор, који још увек мора да одобри тинејџер.

Важно је напоменути да је ваш тинејџер под надзором само уз њихову сагласност. Инстаграм вам неће дати приступ налогу вашег тинејџера без њиховог одобрења. Ваш тинејџер може да прекине надзор у било ком тренутку, а надзор се аутоматски зауставља када ваш тинејџер напуни 18 година.

Шта је родитељска контрола?

Родитељи могу да виде колико времена њихов тинејџер проводи на Инстаграму и постављају ограничења колико времена њихов тинејџер проводи на апликацији. Родитељи такође могу да виде кога прати њихов тинејџер и ко прати свог тинејџера.

Пошто ваш тинејџер види оно што и ви видите, родитељи и тинејџери ће барем бити на истој страни што се ових информација тиче.

Поред тога, Инстаграм ће вас сада обавестити ако ваш тинејџер Инстаграму пријави било шта што крши смернице заједнице. Међутим, то није аутоматски; Ваш тинејџер то мора да омогући.

Тренутно Инстаграм препознаје 11 категорија извештавања. Најзначајнији укључују самоубиство или самоповређивање, малтретирање или узнемиравање и голотињу или сексуалну активност.

У Породичном центру се такође налази Центар за образовање и центар за безбедност. Образовни центар покрива различите теме као што су ментално здравље и дигитална писменост, док Центар за безбедност пружа алате и информације за све што је у вези са безбедношћу на мрежи, као што су провере приватности.

Више сагласности, мање сукоба

Чини се да су ови алати дизајнирани да подстакну консензус између родитеља и адолесцената. Пошто ваш тинејџер види оно што ви видите, родитељи и тинејџери ће барем бити на истој страни што се тиче података.

Стога, кад год постоји неко питање које треба решити, аргументе треба свести на минимум.

Мета планира да постепено додаје алате за родитељски надзор у ВР слушалице почевши од априла 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *