Постоји много различитих врста Линука, а пошто је већина бесплатна за коришћење, долази време када ћете се можда осећати принуђеним да испробате један од њих. Ми то зовемо дистро-хоппинг.

Неки људи скачу у дистро само неколико месеци. Други сматрају да искуство никада није досадно. Ако сте испробали неколико дистрибуција и тражите ону која нуди нешто другачије, ево шест опција које су вредне пажње.

1. Основни ОС

Елементарни Линук је јединствен у свету. Традиционална Линук дистрибуција углавном пружа различите начине представљања и представљања истог скупа софтвера отвореног кода. Због тога искуство коришћења попут Убунту-а, Федора-е, опенСУСЕ-а или Дебиан-а може бити углавном исто.

На сваком од њих бирате један од неколико интерфејса за радну површину и морате проћи кроз Апп Сторе или менаџер пакета за апликације дизајниране имајући на уму одабрани интерфејс.

Елементарни ОС долази са сопственим десктоп окружењем под именом Пантхеон. Долази са сопственом продавницом апликација, познатом као Апп Центер, која долази са апликацијама дизајнираним посебно за основни ОС.

Док основни ОС користи Убунту као своју основу, он је невидљив свим техничким корисницима. Скоро сваки аспект визуелног искуства је дизајниран да створи кохерентно и кохерентно искуство.

Док је Десктоп Линук направио велике кораке у овој области у целини, Елементари ОС је дошао до изражаја и пружа данашњи најбољи пример десктопа дизајнираног посебно за обичне људе који користе бесплатни софтвер. Шта се може догодити; шта може да се уради.

2. Федора Силверблуе

Оно што Линук дистрибуцију чини дистрибуцијом има много везе са начином на који је софтвер упакован и дистрибуиран. Из тог разлога, Федора СилверБлуе представља преиспитивање онога што Линук дистро може бити. Уобичајени приступ укључује састављање система користећи различите пакете и различите дистрибуиране програме, са ажурирањима која замењују ове пакете један по један.

Насупрот томе, СилверБлуе обезбеђује основне компоненте система као једну слику која је идентична од једног система до другог. Када преузмете ажурирање, преузимате нову слику система уместо ажурирања за неколико пакета.

Ово повећава шансе да ваш систем буде стабилан. Свако ко има приступ истој слици значи да програмери користе потпуно исти софтвер који је на вашој машини и да ће моћи да реплицирају све грешке на које наиђете, под претпоставком да имају сличан хардвер.

Ако имате било каквих проблема са ажурирањем, не морате да покушавате да вратите стотине пакета на начин на који су били. Можете једноставно да пређете са најновије слике система на претходну слику која ради.

Силверблуе такође савршено иде на универзални флатпак формат. То значи да већина вашег софтвера долази са одређеним степеном изолације од остатка вашег система, што побољшава вашу безбедност. Са инсталираном апликацијом Флатсеал, можете фино да подесите којим компонентама и подацима свака апликација може да приступи.

3. Гаруда Линук

Арцх Линук је популарна дистрибуција, али са укљученим процесом инсталације, није идеалан за новопридошлице или обичне дистро хоппере. није проблем. Постоји неколико Арцх Линук деривата који олакшавају инсталацију Арцха. Гаруда Линук је један од њих.

Зашто онда изабрати Гаруда Линук? Укратко, Гаруда вам даје брзину и флексибилност Арцха без потребе за опсежним познавањем командне линије. Пружа вам бољу контролу над вашим системом на начин који је више добродошао за новајлије.

Као дистрибуција издања у којој стално долазе ажурирања, постоји ризик од квара критичне системске компоненте, остављајући рачунар у стању у којем не можете да се покренете. Као и Силверблуе, Гаруда пружа заштиту од овога.

Гаруда подразумевано користи систем датотека бтрфс, који обезбеђује уграђени механизам снимака за враћање старијих верзија вашег система на рад. У већини дистрибуција, ова функција захтева коришћење командне линије, али Гаруда обезбеђује десктоп апликацију која је чини приступачнијом.

Гаруда је такође добра верзија Арка за играче и долази са живописном темом која је, иако можда није по свачијем укусу, једноставно забавна.

4. Зорин ОС

Неки људи мисле да су различите Линук дистрибуције веома сличне Виндовс-у или мацОС-у. Подразумевани изглед радне површине КДЕ Пласма, на пример, подсећа на Виндовс. А ако брзо гледате преко нечијег рамена у кафићу, њихова радна површина Елементари ОС може лако да вас натера да се запитате како су инсталирали мацОС на лаптоп који није МацБоок.

Али ове сличности се распадају када заправо почнете да комуницирате са рачунаром. Већина Линук дизајнера не покушава да имитира Виндовс или мацОС, упркос свим сличностима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *