Увлачење је важна карактеристика читљивог кода који се може одржавати, али га неколико језика примењује. Питхон је један од тих неколико.

Ако Питхон утврди да је ваш код погрешно увучен, видећете поруку „грешка увлачења“ када покренете код. Али како то поправити и како спречити у будућности?

Зашто добијате грешку у увлачењу у Питхон-у?

Грешка „Грешка увлачења: очекивано увучени блок“ је нешто што бисте могли да видите када први пут почнете да користите Питхон, посебно ако долазите из другог програмског језика.

Специфичности Питхон-ових правила увлачења су компликоване, али се своде на једну ствар: увлачење кода у блоковима. Исто важи и за функције, ако клаузуле и тако даље. Ево примера погрешно форматираног Питхон кода.

Ако увлачите размаке, заиста можете да користите било који број који желите, све док сте доследни и јасни. Већина програмера користи два, четири или осам размака.

Уобичајени случајеви правилног увлачења

Ево неколико примера на које можете да се позовете да бисте били сигурни да сте исправно увучени.

Уверите се да је ваш уређивач исправно увучен

Већина модерних уређивача текста подржава аутоматско увлачење кода. Ако ваш уређивач утврди да ред кода треба да буде увучен, аутоматски ће додати табове или размаке.

Међутим, ниједан уређивач не може учинити аутоматско увлачење непробојним. И даље морате обратити пажњу на увлачење јер су неки случајеви двосмислени.

У овом примеру, последњи израз ретурн је увучен за један ниво од потписа функције у првом реду. Међутим, ако поставите курсор на крај последњег реда и притиснете Ентер, може се десити једна од две ствари.

Ваш уређивач не може да разликује ова два случаја: можете, а можда и не желите да додате још кода у блок иф/елсе.

Руковање Питхон-овом грешком „Очекивао се увучени блок“.

Као и сваки други програмски језик, грешке у Питхон-у су свакодневна појава. Питхон-ова строга правила о увлачењу могу додати нову врсту грешке размишљању, али су корисна. Правилно увучен код је читљивији и конзистентнији у свим тимовима.

Грешка увлачења није једина са којом ћете морати да се носите. Помаже да се упознате са уобичајеним Питхон грешкама тако да знате како да их отклоните и шта да урадите да их поправите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *