Када инсталирате проширења за Цхроме, морате да се уверите да су ти додаци безбедни за коришћење. Лако је узети своју сигурност на мрежи здраво за готово, али екстензије вашег претраживача такође могу створити све врсте напада.

Екстензије могу бити веома корисне у побољшању вашег искуства прегледања, али ако нисте пажљиви, могу да вам украду податке, промене важна подешавања у вашем претраживачу или преусмере ваше претраге на сумњиве веб локације.

Ево најбољих начина да се уверите да су ваша проширења за Цхроме безбедна.

1. Користите Цхроме веб продавницу

Када инсталирате проширења за Цхроме прегледач, најсигурнији начин је да користите поуздану веб продавницу. Цхроме веб продавница је најбезбедније место за инсталирање екстензија за Цхроме прегледач.

У продавници постоји преко 190.000 екстензија и веб апликација. Без обзира да ли тражите менаџер лозинки или тражите проширења која ће подстаћи вашу креативност, вероватно ћете пронаћи нешто што вам одговара.

Иако је Цхроме веб продавница легитиман извор за добијање ваших екстензија, постоје нека сумњива проширења за Гоогле Цхроме која не би требало да инсталирате. И стога, ипак би требало да проверите поузданост проширења пре него што га инсталирате.

2. Истражите програмера

Пре инсталирања екстензије, увек треба да истражите да бисте проверили легитимност програмера.

Да бисте лакше разликовали професионалног програмера од безбедносног ризика сваке ноћи, проверите да ли програмер има целу веб локацију или јавни профил. Ако се веб локација подудара са софтвером проширења, проширење ће вероватно бити безбедно за употребу.

3. Уверите се да се екстензија редовно ажурира

Пре инсталирања екстензија, уверите се да су недавно ажурирани. Ако је проширење застарело, мање је безбедно од недавно ажурираног проширења.

Нема сврхе користити екстензију која се налази на гомили проблема и која је последњи пут ажурирана пре неколико година. Када проширење није ажурирано, најбоље је да потражите поузданију алтернативу.

4. Проверите рецензије

Рецензије су ваш најбољи пријатељ! Провера рецензија других људи који су користили проширење помоћи ће вам да стекнете увид у услугу на основу искустава других људи.

Рецензије вам омогућавају да процените просечно искуство оних који користе апликацију. Ако је велика већина рецензија негативна, потражите слична проширења са позитивнијим рецензијама. Рецензије проширења можете пронаћи у Цхроме веб продавници. Иако су рецензије корисне, не можете се ослонити на њих све што пронађете, па је важно да знате како да уочите лажне и бескорисне рецензије на мрежи.

5. Користите прегледник извора проширења за Цхроме

Намењен је свима који разумеју програмирање и знају како да идентификују злонамерни код. Прегледач извора Цхроме проширења вам омогућава да видите код Цхроме екстензије без преузимања.

Пошто је тешко знати који су претраживачи заштићени од Сурфаце-а, Цхроме проширење Соурце Виевер вам даје прилику да копате мало дубље.

6. Инсталирајте антивирусни софтвер

Инсталирање антивирусног софтвера делује као добар заштитни зид који вас штити. Поуздан антивирусни софтвер помаже вам да пратите све што улази у ваш претраживач. Са екстензијама, антивирусни софтвер може тражити злонамерни код у ваше име.

Међутим, антивирусни софтвер може учинити само толико за вашу безбедност на мрежи. Да бисте избегли превише екстензија у прегледачу, инсталирајте само она која су вам заиста потребна.

Свеобухватни начини да останете безбедни на мрежи

Цхроме екстензије су одлична погодност јер могу да увелико олакшају прегледање на мрежи. Али важно је да се не узбуђујете превише и да се уверите да су сва Цхроме проширења која сте инсталирали безбедна за коришћење.

Сада када знате како да се заштитите од штетних Цхроме екстензија, можете се усредсредити на друге начине да ојачате своју свеобухватну безбедност на мрежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *