Будућност је виртуелна, а са метаверзом и другим виртуелним реалностима који долазе у први план, ми смо на добром путу тамо. ВР је на путу који ће редефинисати наш свакодневни живот, баш као и Интернет.

Да би пружили истинско виртуелно искуство, ВР системи користе екране на глави који потпуно окружују очи корисника. Једна од најхитнијих брига за оне који рано усвајају ову најсавременију технологију је како ће она утицати на њихове очи.

Да ли је могуће да ношење ВР слушалица може оштетити ваше очи? Хајде да сазнамо.

Како функционише виртуелна стварност?

ВР у свом садашњем облику постоји од 1960-их. Рана виртуелна стварност није била дигитална и била је намењена само да замени ваше тренутно визуелно искуство. Оне су попримиле облик панорамских слика, биоскопских пројекција и стереоскопских фотографија.

Када сада кажемо „виртуелна реалност“, говоримо о реалистичном и интерактивном тродимензионалном свету насталом и доживљеном коришћењем компјутерске технологије. Корисници могу да истражују и комуницирају са овим светом, доживљавајући илузију да су у овом свету физички и ментално.

Главни циљ сваког ВР система је да симулира виртуелно и импресивно аудиовизуелно искуство. Његова примарна технологија приказа су слушалице виртуелне реалности које стварају тродимензионално окружење.

Свака слушалица виртуелне реалности има два екрана – по један за свако око – стварајући стереоскопски ефекат који корисницима даје илузију дубине. Екран се подешава помоћу сочива за аутоматско фокусирање на основу покрета или положаја сваког појединачног ока.

И управо је то разлог за забринутост корисника. Дакле, на питање: да ли је ВР лош за ваше очи?

Потенцијални ефекти ВР-а на ваше очи: шта истраживање каже

Многа технолошка достигнућа имају своје недостатке – друштвени медији су одлични за комуникацију, али утичу на ментално здравље. Крипто ствара могућности за финансијску инклузију, али је лоше за животну средину. Виртуелна стварност није изузетак.

Како га већина корисника ВР користи дуго времена, забринутост се појавила. Неки корисници су пријавили негативне нежељене ефекте чак и након што су користили ВР у кратком временском периоду.

ВР мења нашу нормалну перцепцију ствари обмањујући и наша чула и ум у исто време. За референцу, када људско око покушава нешто да види, мишићи прилагођавају свој положај и затим фокусирају сочиво на објекат.

Помаже вашем мозгу да разуме шта видите. У виртуелној стварности, ваше очи су увек упрте у исту тачку док покушавате да се приближите и разиђете према објектима на различитим удаљеностима. Када користите ВР, ова разлика у начину рада вашег ока може изазвати проблеме.

замор очију или напрезање очију

Умор или напрезање очију је уобичајена притужба на коришћење ВР слушалица. Главни разлог за то је неприродан начин на који мозак обрађује слике када користи ВР слушалице. Људи природно имају видно поље од око 200 степени, а већина ВР слушалица је направљена са мањим видним пољем.

Такође, уместо широког преламајућег погледа, фокус је на пикселизованом екрану који је ближи оку. Овај диспаритет отежава људском оку да одреди где се објекти налазе, стварајући додатни притисак на око.

Међутим, напрезање очију обично није озбиљно стање и мало је вероватно да ће изазвати трајно оштећење. Америчка академија за офталмологију препоручује да направите паузу од ВР сесија када осетите напрезање очију.

болест кретања изазвана видом

Ово је такође познато као сајбер-болест, и веома је уобичајена за људе који већ пате од болести кретања или вртоглавице. Ово је када ваш мозак прима стимуланс да се ваше тело креће када није.

На пример, сцена трчања у вашој ВР сесији може преварити ваш мозак да поверује да заправо трчите. Ово узрокује сензорну дезоријентацију док вас очи гледају како трчите док ваше унутрашње ухо и тело откривају да сте мирни. ВР сцене које укључују пребрзу вожњу или пад са висине могу изазвати тешку мучнину кретања.

вртоглавица

Вашу равнотежу контролише систем који се зове вестибуларни систем – сензорни уређај у вашем унутрашњем уху који осигурава да ваше тело одржава равнотежу. Овај систем то постиже координацијом неколико сензорних сигнала у распону од покрета главе до покрета очију. Али ношење ВР слушалица може збунити ове знакове.

ВР слушалице могу учинити ове сензорне знакове веома збуњујућим, на пример када очи виде како трчите, али ваша глава остаје непомична. Ово неслагање у сензорним подацима може пореметити равнотежу вашег тела, узрокујући да се осећате вртоглаво.

трзање очију или мишића

Продужено излагање очију брзој промени светлости и покретима може оштетити очне мишиће. У већини ВР симулација, светлост и брзина се брзо мењају.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *