ФМ радио није нестао. Шта год да је, еволуирао је. Сада можете да слушате многе локалне радио станице са било ког места у свету. Ове станице су доступне за стримовање онлајн у прегледачу или из наменске апликације.

Линук има прегршт квалитетних, модерних апликација за стримовање интернет радија. Ако већ нисте стекли навику да слушате радио на рачунару, сада је време да почнете.

1. Краткоталасни

Схортваве је Интернет радио апликација дизајнирана за ГНОМЕ десктоп. То значи да долази са предностима које се генерално примењују на ГНОМЕ софтвер. ово је лако. Глатко је. И има прилагодљив дизајн који се осећа као код куће на телефону као и на десктопу, ако не и више.

Схортваве има преко 25.500 доступних станица. Почетна страница вас упућује на неколико популарних опција за почетак. Можете их репродуковати или додати у своју личну библиотеку ради лакшег приступа касније.

Када су у десктоп формату, станице које се тренутно репродукују појављују се на панелу са десне стране. Када је у мобилном облику, станица се појављује на дну. Док слушате радио станицу која пушта музику, кратки таласи ће такође пружити могућност преузимања нумера, ако тај ток пружа метаподатке.

ГНОМЕ је подразумевани десктоп интерфејс за многе од најпопуларнијих верзија Линук-а. Ово укључује Федора и Убунту. Дакле, ако сте нови корисник Линук-а и завршили сте у дистрибуцији заснованој на ГНОМЕ-у, Схортваве ће вероватно бити најбоље интегрисана и богата опција.

2. Тјунер

Тунер је апликација за основни ОС, иако је можете инсталирати на било коју дистрибуцију Линука по вашем избору. Основна прикључна станица за ОС држи апликацију близу, а звучни индикатор вам омогућава да паузирате и репродукујете своју станицу без преласка са тренутне апликације. Ако сте се заљубили у основни ОС, тјунер је једноставан.

Али шта је са самом апликацијом? Поље за претрагу тјунера ради одличан посао у проналажењу станица, али ако већ не знате шта тражите, тјунер инсистира на томе да вам помогне да пронађете нове станице.

Постоји одељак „Откријте“ који вам служи као почетни екран, заједно са одељком за „Трендови“ и другим са ознаком „Популарно“. А ако не пронађете оно што желите након што их претражујете, постоје музички жанрови као што су „класична“, „електронска“ и „џез“ наведена на дну бочне траке. Када тачно знате коју станицу желите, ставите звездицу на њу и вратите се на њу кад год желите.

Тјунер је упоредив са краткоталасним по карактеристикама и осећају. Ово је једна од прихватљивијих опција за разматрање. Али за оне од вас који копају по нечему мало једноставнијем или техничком, оно што тражите је ниже.

3. Добра воља

За неке људе, горе наведене опције су у реду, али су мало додатне. Где је нешто лако?

Гоодвибес је основни Интернет радио клијент за десктоп рачунаре засноване на ГТК-у. Неће бити први избор за људе који тек почињу са рачунарима, јер је потребно да имате знање о формату Интернет радија М3У. То је зато што, иако Гоодвибес долази са неким печеним станицама, морате ручно да додате нове станице користећи М3У УРЛ. Гоодвибес вам не помаже да пронађете нове станице. На вама је да то урадите у веб претраживачу.

Али постоји одређена публика која преферира ову врсту апликације. То је апликација у стилу КИСС-а на исти начин на који је Арцх Линук КИСС. Гоодвибес долази са неопходним функцијама за репродукцију и управљање интернет радио станицама, без ичега додатног.

Ако је кратки талас превише ГНОМЕ, а тјунер превише елементаран, само то може бити разлог да испробате ГоодВибес. Мало је више агностички за десктоп.

4. ГНОМЕ Радио

У реду, Гоодвибес вас тера да се запитате које су радио станице тамо. Чак и са кратким таласима и тјунерима, можда ће вам и даље требати помоћ да проучите мноштво опција. Ту долази ГНОМЕ Радио.

ГНОМЕ Радио, првобитно познат као ГНОМЕ Интернет Радио Лоцатор, помоћи ће вам да пронађете интернет радио станице на основу њихове локације на мапи. Може вам помоћи да пронађете станице на којима тренутно живите, шта се дешава у области из које сте се одселили или да се само један дан претварате да сте на другом крају света.

Када пронађете станицу, не морате да мењате апликације да бисте почели да слушате. Можете да кликнете на станицу или унесете назив станице у поље за претрагу да бисте започели репродукцију.

Није најзрелији пројекат, али вреди погледати. Програмер има блог на којем можете пратити развој апликације. Приступ ГНОМЕ радија је забаван и другачији од осталих на овој листи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *