У последњих неколико деценија, лозинке су играле интегралну улогу у обезбеђивању онлајн комуникације, али нажалост нису савршене. А стални пораст сајбер напада открива стварне рањивости стандардне провјере аутентичности лозинке.

Да ли то значи да треба да напустимо стари начин пријављивања на наше онлајн налоге помоћу лозинке? Може ли опција лозинке као што је вишефакторска аутентификација (МФА) помоћи? Али шта је тачно МФА и зашто бисмо га користили?

Шта је МФА?

Замислите да неко мора проћи кроз двострука врата да би ушао у кућу. МФА је двострука капија за онлајн безбедност која вам омогућава да се пријавите на своје налоге или приступите апликацијама и ресурсима тек након што прођете кроз два скупа процеса верификације.

Додаје додатни ниво сигурности тако што захтева други метод аутентификације заједно са вашим уобичајеним начином пријављивања помоћу вашег корисничког имена и лозинке. Ово може бити СМС код који сте можда примили на свој телефон или број за потврду послат на ваш уређај преко апликација и услуга као што је Гоогле Аутхентицатор.

Укратко, када приступате било ком ресурсу, добијате МФА обавештење које мора да одговори на питање „Да ли сам захтевао овај приступ или неко покушава да приступи мом налогу?“ ” Ово осигурава да је свака трансакција безбедна јер приступ неће бити одобрен без вашег пристанка. И одржава кориснике активно укљученим у процес аутентификације.

Стога, захтевајући додатни фактор верификације, МФА смањује шансе за сајбер напад и побољшава безбедносни статус било које организације.

Који фактори се могу користити за верификацију МФА

МФА захтевају најмање два фактора аутентификације пре него што обезбеде онлајн налог или приступ апликацијама и услугама, као што је ВПН.

Први фактор верификације је нешто што знате, као што је ваше јединствено корисничко име и лозинка или ПИН. А други део слагалице – без којег МИП не би функционисао – могао би бити било који од следећих фактора:

Хардвер: Ово може бити мобилни телефон, УСБ или кључна картица за потврду идентитета.

Биометрија: Биометријски подаци, укључујући отиске прстију и скенирање шаренице. У ове сврхе се може користити и препознавање гласа.

Важност употребе МФА

МФА су важан део безбедносног пејзажа који се стално мења. Ово спречава претеће актере да стекну почетно упориште у вашим налозима тако што ћете прво тражити од њих да доставе додатне доказе.

Иако су корисничка имена и лозинке корисни, они су рањиви на нападе грубом силом и могу бити украдени путем крађе акредитива. Поред тога, корпорације често занемарују одређене аспекте аутентификације као што су е-пошта и пословне апликације.

МФА штити ове занемарене ентитете, осигуравајући да криминалци не искоришћавају налоге е-поште или апликације да би добили приступ или подигли привилегије у вашем окружењу.

Такође, да би истакао важност МФА, Гоогле је недавно најавио нову иницијативу за аутоматско уписивање МФА за милионе својих корисника. Иако је Гоогле увек користио МФА, до сада је био опциони.

Сада ће се од сваког Гоогле налога за који није омогућена МФА тражити да пружи два доказа. На пример, ако покушавате да се пријавите преко лаптопа, од вас ће бити затражено да потврдите покушаје пријављивања са телефона.

Предности коришћења МФА

Вишефакторска аутентификација значајно смањује шансе за кршење података и стога може бити од највеће важности за сигурност пословања. У наставку ћемо погледати главне предности коришћења МФА.

Мањи ризик од компромитованих и слабих лозинки

Компромитоване лозинке су одговорне за већину данашњих повреда података. Са МФА, чак и ако актер претње хакује, украде или пхисхинг слабу лозинку, и даље ће се суочити са препрекама током друге фазе процеса аутентификације.

Рецимо да имате МФА са биометријским факторима, а хакер вам украде лозинку. Та украдена лозинка само њима неће бити од користи, јер неће моћи да вам украду мрежњачу или отиске прстију!

Не само да је МФА одличан у смањењу ризика од неовлаштених лозинки, већ такође помаже у спречавању развоја претњи лозинком као што су кеилоггери, пхисхинг и пхарминг напади.

појачана безбедност

Нико не воли да памти компликоване лозинке, а да не помињемо колико је потребно ИТ групама да управљају поништавањем лозинки и примењују строге политике лозинки.

МФА решава овај проблем тако што сваком кориснику даје могућност да имплементира додатне факторе за аутентификацију и могућност избора између низа фактора као што су ПИН, биометријски подаци, мобилни телефон итд.

Стога, постављање МФА подстиче безбедно окружење за запослене док ИТ тимовима омогућава да мање брину о управљању лозинкама.

Компатибилност са јединственом пријавом (ССО).

Можете да примените МФА заједно са другим методама пријављивања као што је јединствена пријава. ССО вам даје једну глобалну лозинку за све ваше налоге и системе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *