Ако је ваш рачунар стар пет или шест година, постоји шанса да не можете да извршите надоградњу на Виндовс 11 због захтева ТПМ 2.0. Али да ли је ТПМ 2.0 заиста неопходан или је то само трик за куповину новог хардвера?

Хајде да погледамо зашто Виндовс 11 захтева ТПМ и зашто вам Мицрософт не дозвољава аутоматску надоградњу ако немате ТПМ 2.0.

Шта је ТПМ?

Модул поуздане платформе (ТПМ) је мали чип, било на вашем ЦПУ-у или као део ваше матичне плоче. И иако то није сјајан комад хардвера, он игра важну улогу у заштити вашег рачунара.

ТПМ је криптопроцесор који користи криптографске кључеве за заштиту ваших података. Као такав, побољшава безбедност вашег рачунара додавањем безбедности засноване на хардверу.

Да ли је ТПМ нешто ново?

Нисмо много размишљали о ТПМ-у док Мицрософт није објавио захтеве за Виндовс 11, али модул поуздане платформе није ништа ново. Године 2011. покренут је ТПМ 1.2 и дизајниран је за рачунаре у власништву предузећа. Сада, Мицрософт планира да обезбеди исти ниво безбедности сваком кориснику Виндовс-а.

Међутим, ако сте одлучни да проверите нови ОС, можете да инсталирате Виндовс 11 чак и ако немате ТПМ 2.0.

Зашто Виндовс 11 захтева ТПМ 2.0?

Виндовс је најкоришћенији оперативни систем на свету. Као резултат тога, већина напада рансомваре-а је усмерена на кориснике Виндовс-а. Да би ублажио утицај ових напада, Мицрософт тражи ТПМ 2.0 приликом надоградње на Виндовс 11 како би обезбедио безбеднији систем.

Према Мицрософт-у, поуздана медијска платформа може да заштити корисничке акредитиве и кључеве за шифровање, заједно са другим осетљивим подацима, додавањем сигурносног поклопца заснованог на хардверу. На овај начин, ваш рачунар неће бити погођен нападима злонамерног софтвера. У оперативном систему Виндовс 11, БитЛоцкер користи ТПМ за заштиту података, а Виндовс Хелло га користи за заштиту идентитета.

Можете да проверите да ли је ваш рачунар компатибилан са Виндовс 11 преко апликације ПЦ Хеалтх Цхецк. Мицрософт је ову апликацију укључио у Виндовс Упдате, тако да постоји шанса да је већ имате инсталирану.

Да ли треба да надоградите на ТПМ 2.0?

Надамо се да је овај чланак одговорио на нека од ваших питања о ТПМ 2.0. Ако ваш рачунар не испуњава услове за надоградњу на Виндовс 11, нема потребе да журите јер је Мицрософт најавио да ће подржати Виндовс 10 до 2025. Међутим, Виндовс 11 долази са неким функцијама које можете испробати.

ТПМ 2.0: Безбеднији рачунар

Потражња оперативног система Виндовс 11 за ТПМ 2.0 рачунарима може звучати чудно, али то је из доброг разлога. Мицрософт се нада да ће Виндовс учинити сигурнијим помоћу ове технологије, због чега ју је поставио као минимални захтев за свој нови оперативни систем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *